Oxymeter

Prečo je saturácia krvi kyslíkom dôležitá a čo o nej treba vedieť?

Pri prvých vyšetreniach u lekára sa okrem krvného tlaku a srdcovej frekvencie meria aj saturácia krvi kyslíkom, ktorá sa označuje ako SpO2. Ani vy ste o tomto pojme pred príchodom pandémie veľa nepočuli? Okysličenie krvi je pritom pre zdravie človeka mimoriadne dôležité. Ak je hladina kyslíka v krvi nízka, nastáva hypoxémia, teda stav, pri ktorom nemôže telo správne fungovať.

Čo je SpO2?

Hodnota SpO2 ukazuje, nakoľko je vaša krv okysličená a uvádza sa v percentách. Pre zdravých ľudí je bežná hodnota 95 až 100 %. Znamená to, že 95 až 100 % červených krviniek v krvi práve prepravuje kyslík z pľúc do zvyšku tela. Ak máte napríklad problémy s pľúcami, hodnota bude nižšia. Hodnoty pod 90 % môžu naznačovať vážne zdravotné problémy.

Hodnoty SpO2

  • 93 % – 99 % – sú normálne hodnoty u ľudí, ktorí nemajú chronické ochorenie spôsobujúce nedostatočné okysličenie krvi
  • 92 % – 88 % – sú normálne hodnoty u ľudí pri ochoreniach s nedostatočným okysličením krvi, ako je napríklad chronická obštrukčná choroba pľúc, astma, srdcové zlyhávanie, anémia 
  • 88 % – 80 % – svoj stav konzultujte s lekárom
  • 80 % a menej – akútny zdravotný problém

Na meranie hladiny kyslíka v krvi sa najčastejšie používa pulzný oxymeter. Je to malý prístroj, ktorý sa pripevní na prst. 

Varuje pred ťažkým ochorením

Oxymetre sa v praxi bežne používajú v ordináciách, ktoré sa zameriavajú na liečenie respiračných chorôb.  Existuje totiž súvislosť medzi úrovňou SpO2 a priebehom ochorenia COVID-19 a iných vírusových a bakteriálnych infekcií . Zhoršujúci sa stav pľúc sa môže odraziť v nižších hodnotách SpO2. Varovným signálom je nízka hladina kyslíka v krvi. Tento stav môže nastať, aj keď sa cítite dobre.

Pulzný oxymeter 4 v 1 predstavuje vysokokvalitné a zároveň veľmi presné zariadenie na monitorovanie štyroch dôležitých životných parametrov súčasne:

SpO2 – slúži na rýchle a presné meranie hodnoty saturácie krvi kyslíkom (tzn. koľko % hemoglobínu je nasýtených kyslíkom)

PR (Pulse Rate) – tepová frekvencia, meraná v úderoch srdca za minútu, môže poukazovať na možné problémy s tlakom. Pokojová  frekvencia by sa mala pohybovať medzi 60-100 údermi .

PI (Perfusion Index) – index perfúzie, čiže miery prívodu okysličenej krvi do prsta. Vypovedá to o tom, ako sa pulzná vlna od srdca šíri ku koncu prstov. Čím je PI menšie, kapilarita je nižšia a prst vychladne oveľa skôr. Hodnoty PI sa pohybujú v rozmedzí od 0,02% pre veľmi slabý pulz do 25% pre extrémne silný pulz.

RR (Respiratory Rate) – respiračná frekvencia meraná v dychoch za minútu, je činnosť dýchania riadená mozgom, ktorý dáva telu pokyn, aby dýchal na základe hladín kyslíka a oxidu uhličitého v krvi .Bežne  udávaná hodnota RR  v kľudovom stave je 12 – 20 nádychov. 

Ako používame pulzný oxymeter?

  1. Meranie je jednoduché. Do pulzného oxymetra vložíte prst, nechtom nahor. 
  2. Ruka je položená alebo podopretá, aby prst nebol vo vzduchu. Pomáha to znižovať pohyb, ktorý môže skresľovať hodnoty saturácie.
  3. Meranie vykonávame sede a vo vyvetranej miestnosti.
  4. Prst na ruke by mal byť prekrvený. Ak je prst studený, treba ho zohriať.
  5. Nechty by nemali byť príliš dlhé a nalakované.
  6. Po zapnutí oxymetra a spustení merania treba počkať, kým sa ustália namerané hodnoty saturácie, čo zvyčajne trvá niekoľko sekúnd.

Pridajte Komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.